Calitatea Aerului Rădăuți Uncategorized Șase luni de monitorizări: poluarea de la ieșirea spre Dornești dublă față de centru

Șase luni de monitorizări: poluarea de la ieșirea spre Dornești dublă față de centru

Când am avut un singur aparat instalat în centrul orașului, am urmărit ani la rând cum diferite trenduri de poluare se instalează în funcție de condițiile meteorologice și poluarea locală. De multe ori, în sezonul rece, am putut observa valori alarmante. Cu toate acestea, media anuală a fost sub limita prevăzută de lege, și anume sub 20 micrograme pe metru cub. Dar un singur aparat nu a fost îndeajuns pentru a avea o imagine completă asupra poluării din oraș și, împreună cu cei din comunitatea locală, ne-am întrebat care este totuși diferența dintre centru și zona industrială? Intuitiv, poluarea este mai mare, pentru că există industrie în zonă. Întrebarea este… cât de mare?

Instalând anul trecut un alt aparat de măsurat calitatea aerului aproape de intersecția Căii Cernăuți cu drumul ce duce spre Satu-Mare, putem să dăm un răspuns destul de concludent.

Poluarea de la ieșire spre Dornești, dublă față de centru

Imediat după instalare, în Ianuarie 2023, am comparat măsurătorile făcute în centru vs. măsurătorile făcute în apropierea zonei industriale. Atunci, am observat un tipar destul de negativ. Am observat atunci că poluarea în acea zonă era de aproape 2,6 ori mai mare decât în centru. Așadar, pentru a fi mai corecți, am așteptat șase luni pentru a putea să construim acest argument. Mai jos puteți observa graficul cu toate măsurătorile făcute de pe 1 Ianuarie 2023 și până pe 30 Iunie 2023.

În grafic sunt zeci de mii de măsurători, așadar rezoluția este foarte mare. Din grafic, se poate observa clar că la ieșire spre Dornești (cu roșu), concentrația de PM2,5 a fost mult mai mare decât în centru (cu albastru). Făcând media între toate măsurătorile, observăm că în centru s-a înregistrat o valoare medie de 14.4 ug/m3/6 luni, pe când în zona industrială 29.25 ug/m3/6 luni. Adică dublu. Reamintim faptul că limita legală stabilită de autoritățile române și europene este de 20 ug/m3/12 luni.

Valorile medii din zona industrială depășesc valoarea legală!

Deși au mai rămas șase luni din an, putem afirma cu siguranță că valorile medii din acea zonă depășesc valoarea legală! Se mai poate schimba dinamica poluării în timp, dar diferența este foarte mare astfel încât să schimbe concluzia. Până acum, chiar și valoarea medie din centru a fost la limită. De altfel, punem mai jos niște grafice aleatorii făcute în zile complet aleatorii care arată că la ieșirea spre Dornești, poluarea a fost mereu mai mare, indiferent de condițiile meteo (vezi culoarea roșie):

Vom reveni după un an de măsurători. Între timp, echipa noastră a instalat și testeaza în continuare alte aparate instalate în alte zone din oraș, pentru a putea avea o imagine mai completă a poluării în Rădăuți.

Disclaimer

Măsurătorile, concluziile și interpretările datelor au fost făcute de către colegii care sunt interesați de subiectul mediu și calitatea aerului din Rădăuțiul Civic. Nu au fost validate oficial de către nicio persoană din agențiile oficiale sau de către persoane cu specializare în domeniu. Sunt interpretate după observații empirice și corelând fenomene observate în diferite instanțe de timp de către diferiți colegi. Ne rezervăm dreptul, dar nu ne asumăm niciun fel de răspundere pentru orice interpretare sau concluzie greșită din acest articol sau pentru posibilele erori tehnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *