Calitatea Aerului Rădăuți Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Mai jos puteți găsi o listă cu întrebări frecvente

  • Până în anul 2020, Rădăuțiul nu a avut un aparat de măsurat calitatea aerului, drept urmare nu am putut documenta sau observa dacă orașul are o problemă reală în ceea ce privește calitatea aerului. Legislația nu obligă autoritățile locale să măsoare calitatea aerului decât în anumite condiții (vezi scrisoarea de la ANPM către Rădăuțiul Civic aici). În astfel de condiții, am decis să începem un proiect pilot cu un aparat care publică măsurătorile în timp real, pentru a observa măcar unul dintre parametrii care contribuie major la sănătatea rădăuțenilor – concentrația de PM2,5. Cu aceste măsurători, vom putea observa nivelul de poluare la care sunt rădăuțenii expuși. În plus, unul dintre colegii din grup a măsurat calitatea aerului în centrul Rădăuțiului (zona Antique-CEC) și a descoperit concentrații mari de PM2,5. Aceste lucruri ne-au motivat să achiziționăm aparatul și să punem bazele unui sistem de monitorizare a calității aerului în oraș..

  • Înainte de a achiziționa aparatul, am analizat mai multe opțiuni și am luat în considerare prețul, calitatea, precizia, opțiunile digitale și experiența de lucru cu acest aparat. Legat de preț, în acest interaval de preț sunt trei aparate recunoscute ca fiind bune: AirVisual, Dylos DC1100 și Laser Egg. Fiecare aparat vine cu avantaje și dezavantaje dar, dintr-o comparație făcută de compania SmartAirFilters, a rezultat că aparatul AirVisual este cel mai apropiat de măsurătorile oficiale în ceea ce privește concentrația de PM2,5 (vezi grafic mai jos – albastru continuu este aparatul AirVisual și cu linie înreruptă aparatul oficial din Beijing).

    Legat de experiență, colegi și prieteni ai grupului Rădăuțiul Civic au testat deja aparate AirVisual pe o perioadă de mai mulți ani și au ajuns la concluzia că aparatul este foarte bun, practic și destul de precis pentru a trage concluzii generale. Un exemplu de verificare făcută de un coleg de-al nostru cu un instrument de măsurare a umidității relative (Omega RH62C) este prezentat în poza de mai jos. Poza arată cât de apropiate sunt măsurătorile celor două instrumente. Măsurătorile au fost analizate după o oră de stabilizre a aerului din interior.

    Pe lângă aceasta, în momentul în care am instalat aparatul, am verificat măsurătorile de temperatură și umiditate cu două alte surse online: meteo.ro și vremea.ido.ro (vezi figura mai jos). Măsurătorile au fost apropiate și, după cum se observă în figură există diferențe chiar între cele două pagini. Cu toate acestea, valorile nu sunt foarte diferite (umiditate relativă – 56%, 54% și 53% iar temperaturile 20, 22 și 23 °C)

    Am urmărit în permenență și concentrația de CO2 din zonă care a indicat mereu valori similare celor măsurate la nivel global de către Agenția Națională Americană pentru Studiul Oceanelor și Atmosferei (NOAA) la Observatorul Mauna Loa din Hawaii (vezi grafic mai jos)

    În toate instanțele, aparatul a dovedit că produce măsurători foarte apropiate de cele oficiale sau de cele obținute cu un aparat oficial de măsurare a umidității relative. În final, un alt aspect important a contribuit la această decizie; faptul că are o aplicație grafică, un cod API care permite utilizatorilor și agențiilor locale sau naționale să vizualizeze în timp real măsurătorile de la Rădăuți. În plus, cu aplicația AirVisual, care e disponibilă pe orice platformă de smartphone, utilizatorii pot urmări și compara aerul din Rădăuți cu cel din alte locuri din județ sau chiar la nivel global.

    – Pe scurt, pentru a achiziționa acest aparat, am luat în calcul următoarele elmente:Convenabil la preț, fără compromis mare de precizie (precizie de peste 86%)

    – Măsurătorile sunt transmise și la cei de la AirVisual, care monitorizează aerul în întreaga lume, drept urmare ne pot ajuta și tehnic (ANPM nu recunoaște măsuratori independente)

    – Valorile din Rădăuți contribuie și la dinamica particulelor la nivel mondial (vezi harta aici)

    – Aparatul oferă și cod API iar valorile pot fi vizualizate în timp real, după cum puteți observa și pe această pagină

    – Salvează CSV în permanență și se pot descărca măsurătorile imediat

    – Pe lângă PM2,5, aparatul măsoară și CO2, umezeala relativă și temperatura

  • Răpunsul pe scurt este DA. Aparatul face parte dintr-un sistem avansat de monitorizare și colectare a măsurătorilor la nivel mondial și a fost urmărit de către echipa IQAir din Marea Britanie înainte de a fi publicat. Aparate similare au fost testate atât de către persoane private (vezi un exemplu aici), cât și de către firme independente. Puteți vedea mai jos un grafic de comparație între aparate AirVisual și o stație oficială de măsurare a calității aerului, instalată în Beijing de către Ambasada Statelor Unite (la 2,5 km distanță). Aparatul a fost instalat la o înălțime de 10 metri și a fost monitorizat timp de o lună de zile.

  • Legislație în vigoare din domeniul calității aerului nu include prevederi referitoare la omologarea senzorilor sau recunoașterea/acreditarea rețelelor independente de monitorizare a calității aerului, drept urmare nu avem nevoie de astfel de omologare. Avem încredere că un aparat testat la nivel internațional de către IQAir este unul de încredere care ne va ajuta să observăm tipare de calitate a aerului și nivelul de poluare din Rădăuți.

  • Aparatul este instalat în Piața Garoafelor și măsoară calitatea aerului în zonă, la înălțimea de aproximativ 5 metri de sol. Măsurătorile sunt raportate în zonă, drept urmare concentrația de particule din zone mai îndepărtate (Colegiul Andronic Motrescu, Calea Cernăuți etc.) ar putea prezenta valori mai mari sau mai mici. Comparativ cu un aparat oficial, există diferențe de precizie (ex. 13,9% diferențe la concentrații mari și 26% diferență la concentrații mici comparativ cu un aparat oficial de precizie înaltă, conform AirVisual). Într-un articol științific publicat de către cercetători de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins în 2020 se estimează valori de precizie de 86% (relativ cu un aparat de mare precizie), după observații făcute timp de un an în interior. Considerăm că precizia este relativ bună pentru proiectul nostru pilot și ne va ajuta să observăm tipare de poluare în funcție de intervalul de timp zilnic și de evenimentele locale (ex. incendii, zilele orașului, aglomerație etc.) și să creem un precedent pentru o eventuală achiziționare de echipamente mai scumpe.

  • Deși este un parametru extrem de important pentru calitatea aerului în zona Rădăuți, acest aparat NU are această capacitate. Cu toate acestea, aparate de măsurat aceast compus organic sunt deja în planul de achiziție a asociației. O să actualizăm această pagină după ce vom achiziționa, instala, testa și publica valorile.