Despre proiect

Proiectul de calitate a aerului este unul dintre proiectele de pionierat ale Asociației Rădăuțiul Civic. Acest subiect a fost abordat încă de la început de către grupul nostru, după ce am constatat că au trecut ani de zile în care nicio autoritate publică nu a făcut un pas concret pentru a monitoriza, valida și aplica diferite strategii de îmbunătățire a calității aerului.

Proiectul a început încă din 2017 ca o discuție între colegi și a continuat, interacționând în permanență cu ANPM Suceava. După mai multe adrese trimise către ANPM, echipa noastră a decis să treacă la pași concreți pentru a dezvolta un sistem de măsurare a calității aerului în Rădăuți.

Am început prin strângere de fonduri interne și achiziționarea unui aparat de măsurare a concentrației de particule fine. Aparatul ales se numește AirVisual Pro și a fost ales deoarece doi dintre colegii noștri aveau deja experiență cu astfel de aparate iar măsurătorile lor au fost validate în mai multe instanțe. Tot un aparat AirVisual a depistat în 2018, de Crăciun, concentrații foarte mari în zona Antique și Aleea Primăverii. Până în acel moment, nu exista în Rădăuți niciun aparat care să măsoare concentrația de particule PM2.5, particule recunoscute la nivel internațional ca fiind cauzatoare de cancer și decese premature.

Aceste măsurători au contribuit la decizia de a achiziționa un aparat care să măsoare concentrație de PM2.5 în permanență într-un loc fix. Valorile măsurate sunt disponibile public atât pe platforma AirVisual/IQair, cât și pe site-ul Rădăuțiul Civic. Măsurătorile sunt acum disponibile și pe aplicația e-Rădăuți.

După achiziționare, aparatul a fost testat de către colegii noștri, iar în Iunie 2020 a fost instalat în Piața Garoafelor. Au urmat niște teste în aer care au dovedit că aparatul reacționează imediat la diferite surse de poluare. În paralel, o echipă din Marea Britanie a monitorizat și ea aparatul, pentru a se asigura că este în locul potrivit iar măsurătorile nu sunt eronate. În lunile ce au urmat, echipa noastră a urmărit în permanență valorile măsurate și a încercat să înțeleagă, alături de membri din comunitatea locală, care sunt cauzele pentru diferite trenduri de poluare afișate de către aparat.

Din Iunie 2020, echipa noastră măsoară încontinuu valorile de concentrații și dezbate în permanență subiectul, atât intern, în echipa Rădăuțiul Civic, cât și pe grupul Calitatea Aerului Rădăuți. Împreună, încercăm să identificăm cât mai multe surse de poluare. Continuăm să adunăm informații și să învățăm din măsurători, în timp ce încercăm să găsim soluții pentru extinderea rețelei independentă de măsurare a calității aerului din Rădăuți.

La sfârșitul anului 2022, am instalat un nou aparat AirVisual Outdoor pe care l-am instalat la ieșirea din Rădăuți, înspre Dornești și la intersecție cu drumul care duce către Satu Mare iar din Iunie 2023, am instalat alte dispozitive în celelalte puncte cardinale, pentru a avea o imagine completă a poluării în Rădăuți. Momentan, Rădăuțiul Civic are instalate mai multe aparate de măsurat calitatea aerului în Rădăuți decât ANPM și INMH în tot județul Suceava.