Această pagină conține măsurători ale calității aerului din centrul Municipiului Rădăuți (Piața Garoafelor).
Valorile sunt afișate direct din baza de date ale aparatului AirVisual PRO și conțin următorii parametri:
– Concentrația de CO2, în ppm (părți pe milion)
– Concentrația de PM2.5, în μg/m3
– Umiditatea Relativă, în %
– Temperatura, în °C
Concentrația de CO2
Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz incolor cu efect de seră care, în concentrații mari, poate cauza o serie de efecte negative asupra sănătății, ducând de la oboseală și dureri de cap, până la probleme grave de sănătate în cazul expunerii îndelungate la concentrații de peste 5000 ppm.
În exterior, concentrația de CO2 este în general mică și departe de a ne afecta sănătatea. Studii arată că la concentrații mai mari de 700 ppm aerul începe să se simtă diferit iar unele persoane sensibile pot prezenta iritații sau simți alte efecte asupra sănătății.
Pe aparatul instalat în Piața Garoafelor nu vom atinge astfel de valori în viitorul apropiat. Cu toate acestea, dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră. Asta înseamnă că fiecare creștere a concentrației de CO2 va duce la tot mai multă căldură reținută la sol.
Dioxidul de Carbon este unul dintre gazele recunoscute ca fiind un contribuitor important la încălzirea globală (pe lângă metan, vapori de apă, ozon și alte substanțe). În prezent, la nivel global concentrația de CO2 din atmosferă este la cea mai înaltă valoare din istorie ( ppm*) iar numerele continuă să crească.
Observând valorile concentrației de CO2 în Rădăuți ne va ajuta să ne familiarizăm cu acestea și vom putea dezvolta un sistem de referință. Astfel, vom putea să știm cât de departe suntem de valorile medii măsurate pe Pământ.
Concentrația de PM2,5
Particulele PM2,5 sunt particule cu diametrul de sub 2.5 micrometri (aproximativ 100 de ori mai mici decât firul de păr uman) produse de către procesul de ardere a diferiților combustibili (în special Diesel la mașini sau cărbune la firmele de utilități) sau de către elemente naturale precum erupții vulcanice etc.
Particulele PM2,5 sunt cele mai periculoase pentru sănătate, în special în mediul urban. Se estimează că anual, în Uniunea Europeană, peste 400.000 de oameni mor prematur din cauza expunerii la o concentrație mare de particule PM2,5. În România, numărul estimativ ajunge la aproximativ 25.000. Aceste particule sunt atât de mici încât pătrund cu ușurință în sistemul respirator și în sistemul circulator, cauzând probleme cardiace sau pulmonare precum astm bronșitic.
Limita maximă medie anuală stabilită de către Uniunea Europeană este de 25 μg/m3 iar în SUA de 12 μg/m3. Valori de peste 25 μg/m3 vor fi observate din când în când pe aparat, ceea ce ar putea însemna un incendiu în zonă, trafic intens, sărbători în care se generază fum sau pur și simplu efecte meteorologice uzuale în care presiunea atmosferă este mare iar particulele rămân la nivelul solului. Este foarte important ca valorile să nu crească foarte mult iar expunerea să nu fie de lungă durată.
Ori de câte ori vom observa astfel de depășiri, vom analiza valorile și, împreună cu societatea civică din zonă, vom încerca să înțelegem care ar fi factorii care duc la astfel de depășiri.
Concentrația de PM2,5 este influențată semnificativ de viteza și direcția vântului. Drept urmare, este important de urmărit dependența acestor doi parametri, după cum se poate observa și în figure de mai jos. Urmărind atent, se va putea observa într-un grafic ca cel de mai jos că atunci când vântul este puternic, concentrația de PM2,5 este scăzută. În cazul în care efectul este inversat, este posibil ca particulele să fie aduse din alte zone adiacente sau chiar de la depărtare.
Umiditatea relativă
Umiditatea relativă din interior poate avea efecte negative asupra sănătății dacă este foarte mică (sub 30%) sau dacă este foarte mare (peste 60%). O expunere lungă la umiditate mică poate cauza dureri sau iritații la ochi și uscarea mucoasei din tractul respirator ceea crește riscul de a contracta răceli sau gripă. Umiditatea mare persistentă într-un spațiu închis sporește apariția mucegaiului, ceea ce poate duce la apariția astmului bronșic în cazul unei expuneri prelungite și lipsa de aerisire.
În exterior, valori mari de umiditate și temperatură ridicată pot duce la amplificarea senzații de căldură, ceea duce la transpirație excesivă și senzație de supraîncălzire. Aceste reacții ale corpului pot duce la atacuri cauzate de căldură și apariția oboselii excesive, chiar și atunci când se face un efort minim. Pentru anumite categorii de oameni, acestea pot fi foarte periculoase. Persoanele care suferă de astfel de condiții vor putea să urmărească aceste măsurători ale umidității, împreună cu temperatura, și să limiteze ieșirile în oraș. Din acest motiv, pe grafic, temperatura și umiditatea sunt afișate concomitent.
Această pagină face parte dintr-un proiect pilot al Rădăuțiului Civic, proiect de informare și educare a comunității privind aspecte ale calității aerului din Rădăuți. Mai multe grafice și informații vor urma în curând. Orice implicare a societății civice va putea să ne ajute să descoperim împreună orice deviere de la limite normale și sănătoase.
Viteza vântului
Viteza vântului joacă un rol foarte important în dispersia particulelor, mai ales într-o zonă ca Rădăuți, în care aerul este predominant stagnant. Măsurătorile direcției și vitezei vântului de pe această pagină sunt preluate de la stația meteo din Rădăuți (prin intermediul paginii INMH). Direcția vântului poate fi observată pe graficul de mai jos, fiind indicată cu săgeți în funcție de unghiul de direcție. Puterea vântului poate fi descrisă folosind scara Beaufort, caracterizată pe intervale de valori, după cum urmează:
– între 0,2 și 1,4 m/s – Adiere ușoară
– între 1,7 și 3 m/s – Briză ușoară
– între 3,3 și 5,3 m/s – Vânt slab
– între 5,6 și 7,8 m/s – Vânt moderat
– între 8 și 10,6 m/s – Vânt tare
– între 10,9 și 13,7 m/s – Vânt foarte tare
– între 13,9 și 17 m/s – Vânt puternic
– între 17,2 și 20,6 m/s – Vânt foarte puternic
– între 20,8 și 24,4 m/s – Furtună
Presiunea Atmosferică
Presiunea atmosferica poate și ea juca un rol important în mișcarea particulelor pe direcția verticală. Presiunile mici și mari pot fi caracterizate în funcție de presiunea medie măsurată la nivelul mării, care este de 1013,25 mBar. Cu toate acestea, ideea de presiune mare și presiune mică este relativă și variază în funcție de zonă. O presiune atmosferică mică înseamnă că aerul poate circula mai ușor și astfel poluanții sunt transferați dintr-o zonă în altă. În contrast, când presiunea atmosferică este mare, aerul din zonă este mai stagnant, fiind staționar la nivelul solului.
Presiunea atmosferică din graficul de mai jos este măsurată la stația meteo din Rădăuți și preluată cu ajutorul platformei de la INMH.