În August 2022 am instalat al doilea aparat de măsurat calitatea aerului. Am dorit astfel să înțelegem diferența dintre centru și periferie și să o cuantificăm numeric. După rezolvarea unor probleme tehnice am putut, începând cu Ianuarie 2023, să coroborăm datele de la ambele aparate. Cu ajutorul acestui nou aparat, vom putea observa cu cât este mai mare sau mai mică poluarea la ieșire din oraș versus cea din centru. Poziția celor două aparate pot fi observate mai jos:
Înainte de a intra în detalii, reiterăm faptul că poluarea este definită în termeni de concentrație de PM2,5. Așadar, vă prezentăm mai jos diferența dintre cele două puncte în luna Ianuarie 2023. În graficul de mai jos, cu culoarea roșie sunt valorile măsurate în centru, în Piața Garoafelor. Cu culoare albastră sunt valorile măsurare la ieșire spre Dornești, lângă platforma industrială.
Putem observa din primul grafic cât de diferit arată aerul în cele două zone. În medie, în centru, a fost înregistrată o medie de 19.1 μg/m3 iar la ieșirea din oraș, o valoare medie de aproximativ 51 μg/m3. Adică o poluare de peste 2,6 ori mai mare decât cea din centru! Și o valoare de 2,5 ori mai mare decât limita legală de 20 μg/m31.
Industria, groapa de gunoi și traficul – surse de poluare
Ca de obicei, menționăm faptul că este foarte dificil de găsit exact sursele de poluare, așa că multe dintre interpretări pot fi speculații. Cu toate acestea, urmărind împreună cu alți colegi aceste măsurători, am ajuns la concluzia că industria, groapa de gunoi și traficul din zonă sunt principalele surse de poluare în zona respectivă.
Industria
Industria poate fi una dintre sursele principale de poluare, având în vedere densitatea de complexe industriale din zonă. Cât contribuie industria? Nu știm exact. Este dificil de cuantificat, dar putem să ne uităm și la alte date. Datele disponibile publicului legate de această contribuție sunt limitate, dar unele pot fi găsit online. De exemplu, dacă analizăm Formularul de Solicitare pentru Actualizarea Autorizațiilor Integrate de Mediu din 2018, disponibil pe site-ul ANPM, putem găsi un tabel cu diferite măsurători făcute pe platformă. În Secțiunea 10.6.2.1 Calitate aer ambiental apare un tabel cu datele măsurate de către o firmă din Ungaria – Balint Analitika KFT.
În 2017, au măsurat valori de 15,71 μg/m3 și 19,68 μg/m3 în diferite puncte de pe platforma Egger, atunci când toate stațiile au funcționat.2 Aceste valori sunt destul de mari, dar sub limita legii românești și Europene (25 μg/m3 media pe an înainte de 2020 și 20 μg/m3 după anul 2020). Cu toate acestea, într-un video cu înregistrarea de la o prezentare Egger la Casa de Cultură, prezentarea raportează valori ”sub limita de detecție”, ceea ce este în contradictoriu cu raportul de pe site-ul ANPM:
În contradictoriu cu măsurătorile noastre sunt și concluziile unor cercetători din Cluj publicate în 2012 în STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI (unul dintre co-autori este consilierul uneia dintre firme), care arată un trend exact opus:
Sunt totuși niște diferențe între cele două situații: 1. Cei din Cluj au măsurat în mai multe puncte dar într-un timp scurt – 30 minute. Rădăuțiul Civic a măsurat în doar două puncte dar în mod continuu timp de o lună; 2. Sunt ani diferiți
Groapa de Gunoi
Având în vedere că aparatul este destul de aproape de groapa (sau muntele) de gunoi, aceasta contribuție la concentrația de PM2,5. Într-un video publicat recent de așa-numitul ”Activistul Buzoian” făcut la groapa de gunoi, dar și în alte poze trimise de cei din comunitatea locală, se se poate observa o astfel de sursă:
Acesta sunt doar două dintre mulțimile de imagini ce se pot observa zilnic în zonă. Această groapă de gunoi este oficial închisă. Cu toate astea se aduc în continuare deșeuri în mod ilegal.
Hidrogenul sulfurat (H2S) de la groapa de gunoi a fost de 46000x mai mari decât limita legală
Pe lângă PM2,5, această groapă de gunoi este și sursa unui alt gaz asfixiant – Hidrogenul Sulfurat. Într-un studiu publicat în International Journal of Conservation Science al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, reiese că la groapă au fost măsurate și concentrații de H2S peste 500 ppm (părți pe milion) sau 697 000 μg/m3. În STAS 12574-87, valoarea maximă legală pe scurtă durată (30 min) este de 15 μg/m3 iar media zilnică de 8 μg/m3.
Astfel, au fost măsurate concentrații de hidrogen sulfurat de 46000 de mii de ori mai mari în unele zone ale gropii. Asta dacă luăm media de scurtă durată ca referință.
Traficul
Traficul din zonă este unul destul de intens în unele părți ale zilei. De exemplu, sunt zile în care este trafic foarte mare la intersecția dintre Calea Cernăuți de la ieșirea din Rădăuți și trecerea de cale ferată către Satu Mare. Se poate observa și o aglomerație puternică dacă ne uităm la traficul de pe DJ178B pe Google Maps:
Din această hartă putem observa că platforma Google Maps indică un trafic mai intens în zona aparatului (zona cu portocaliu), pe când în centrul orașului nu era cazul.
Arderea vegetației
Deși arderea vegetației a fost identificată ca o problemă în lunile de Primăvară și Vară, în luna Ianuarie, arderile au fost rare. Cel puțin așa reiese din observațiile colegilor. Drept urmare, considerăm că această sursă nu a contribuit semnificativ la rezultatele de mai sus în luna de studiu.
Concluzii
Este dificil de tras o concluzie finală, deoarece avem nevoie de mai multe măsurători DAR, din măsurătorile făcute în luna Ianuarie, rezultă că au fost diferențe mari între centru și ieșirea din oraș către Dornești (de peste 2,6x mai mari). Din fericire, în centrul orașului, concentrația este mult mai mică și sub limita legală. Principalele surse identificate sunt platformele industriale, groapa de gunoi și traficul din zonă.
Nu am putut găsi ponderea de poluare venită de la fiecare sursă, dar suntem destul de siguri că acestea sunt cele principale în acea zonă. Cu toate acestea, considerăm că avem nevoie de mai multe aparate și în celelalte părți ale orașului pentru a putea confirma dacă există un astfel de trend și în celelalte zone. Trebuie pus accent pe faptul că acestea sunt doar măsurătorile din luna Ianuarie. Este nevoie de cel puțin un an pentru a trage niște concluzii puternice, cum am făcut și într-un articol precedent. Vom reveni în viitor asupra subiectului.
Disclaimer
Măsurătorile, concluziile și interpretările datelor au fost făcute de către colegii care sunt interesați de subiectul mediu și calitatea aerului din Rădăuțiul Civic. Nu au fost validate oficial de către nicio persoană din agențiile oficiale sau de către persoane cu specializare în domeniu. Sunt interpretate după observații empirice și corelând fenomene observate în diferite instanțe de timp de către diferiți colegi. Ne rezervăm dreptul, dar nu ne asumăm niciun fel de răspundere pentru orice interpretare sau concluzie greșită din acest articol sau pentru posibilele erori tehnice.
- A se ține cont că limita legală de 20 ug/m3 face referire la valoarea medie pe timp de un an. În articolele noastre folosim această valoare ca referință, chiar dacă este pe termen scurt
- Fapt Divers: În 2017, Balint Analitika a măsurat și concentrația de Formaldehidă în toate punctele de pe platformă. Au găsit valori sub valorile limite legale, specificate de STAS 12574-87. Cu toate astea, sub “norul” de la turnul de evacuare valorile au fost mai mari decât în celelalte puncte. În 2018, cei de la Egger au publicat un alt raport mai actualizat care arată același lucru în periferia fabricii.