În iunie 2020, în plină pandemie, Asociația Rădăuțiul Civic a instalat primul aparat de măsurare a calității aerului în Centrul Municipiului Rădăuți. Au urmat luni de zile în care aparatul a fost verificat aproape și testat zilnic de către diferiți colegi și au fost realizate grupuri de lucru pe subiect. Datorită acestui aparat, am învățat foarte multe lucruri despre calitatea aerului din Rădăuți, despre teoria din spatele acestor măsurători și am putut găsi anumite tipare care ar putea afecta calitatea aerului.
Doi ani mai târziu, pe data de 24 August 2022, al doilea aparat de măsurare a calității aerului a fost instalat la depozitul de produse pentru refugiații ucrainieni. Această locație a fost aleasă după o dezbatere a avantajelor și dezavantajelor din partea echipei de mediu din Rădăuțiul Civic dar și din dorința comunității de a monitoriza calitatea aerului și în zona platformei industriale. În plus, această locație permite analiza datelor meteo și de calitatea aerului pe direcția coordonatelor E-V, după cum se poate vedea și în poza de mai jos sau live pe siteul calitateaer.radautiulcivic.ro:

Tipul aparatului
Aparatul face parte din seria AirVisual Oudoor și este special proiectat pentru a măsura calitatea aerului în condiții externe. Aparatul a costat aproape 300 EUR și a fost achiziționat din fondurile Asociației Rădăuțiul Civic. Măsurătorile pot fi accesate prin aplicația AirVisual pentru Android și iPhone iar numele aparatului este ”Radauti – Iesire Dornesti”. De altfel, măsurătorile pot fi accesate și pe siteul AirVisual.

Pentru persoanele interesate de informații tehnice privind funcționarea aparatului, pot accesa manualul de aici.
Ce măsoară aparatul?
Aparatul măsoară concentrația de PM2,5, la fel ca și cel din Piața Garoafelor, Temperatura, Presiunea și Umezeala Relativă. În plus, aparatul nou măsoară și doi parametri suplimentari care sunt extremi de valoroși – PM10 și PM1.

Particulele PM10 sunt în general cauzate de polen, spori, praf și alte particule care au diametrul de aproximativ 10 micrometri sau mai mic și pot cauza probleme persoanelor cu probleme pulmonare sau alergii. Limita maximă în Uniunea Europeană și în România este de 50 µg/m3 media în 24 de ore sau 40 µg/m3 media timp de un an (Directiva 2008/EC/50 și Legea nr. 104 din 15 iunie 2011).
Particulele PM1 sunt particule extrem de fine (cu diametrul mai mic de 1 micrometru) care sunt mult mai mici decât PM2,5, ceea ce le face și mai periculoase pentru sănătate, deoarece pot pătrunde mai ușor în plămâni și mai departe în sistemul circulator. Nici România, nici Uniunea Europeană și nici Organizația Mondiala de Sănătate nu au încă limite pentru aceste particule, deși în Statele Unite au început să discute despre acestea.
Echipa noastră de mediu va dezbate acest subiect și vă vom ține la curent cu orice informație utilă care ne va face să înțelegem ce înseamnă aceste particule pentru sănătatea comunității.
Vom reveni cu rapoarte și postări legate de acest subiect în lunile ce vor urma. Mulțumim tuturor colegilor care s-au implicat în acest efort.
Echipa Rădăuțiul Civic