Calitatea Aerului Rădăuți De ce AirVisual și nu alte aparate?

De ce AirVisual și nu alte aparate?

Înainte de a achiziționa aparatul, am analizat mai multe opțiuni și am luat în considerare prețul, calitatea, precizia, opțiunile digitale și experiența de lucru cu acest aparat. Legat de preț, în acest interaval de preț sunt trei aparate recunoscute ca fiind bune: AirVisual, Dylos DC1100 și Laser Egg. Fiecare aparat vine cu avantaje și dezavantaje dar, dintr-o comparație făcută de compania SmartAirFilters, a rezultat că aparatul AirVisual este cel mai apropiat de măsurătorile oficiale în ceea ce privește concentrația de PM2,5 (vezi grafic mai jos – albastru continuu este aparatul AirVisual și cu linie înreruptă aparatul oficial din Beijing).

Legat de experiență, colegi și prieteni ai grupului Rădăuțiul Civic au testat deja aparate AirVisual pe o perioadă de mai mulți ani și au ajuns la concluzia că aparatul este foarte bun, practic și destul de precis pentru a trage concluzii generale. Un exemplu de verificare făcută de un coleg de-al nostru cu un instrument de măsurare a umidității relative (Omega RH62C) este prezentat în poza de mai jos. Poza arată cât de apropiate sunt măsurătorile celor două instrumente. Măsurătorile au fost analizate după o oră de stabilizre a aerului din interior.

Pe lângă aceasta, în momentul în care am instalat aparatul, am verificat măsurătorile de temperatură și umiditate cu două alte surse online: meteo.ro și vremea.ido.ro (vezi figura mai jos). Măsurătorile au fost apropiate și, după cum se observă în figură există diferențe chiar între cele două pagini. Cu toate acestea, valorile nu sunt foarte diferite (umiditate relativă – 56%, 54% și 53% iar temperaturile 20, 22 și 23 °C)

Am urmărit în permenență și concentrația de CO2 din zonă care a indicat mereu valori similare celor măsurate la nivel global de către Agenția Națională Americană pentru Studiul Oceanelor și Atmosferei (NOAA) la Observatorul Mauna Loa din Hawaii (vezi grafic mai jos)

În toate instanțele, aparatul a dovedit că produce măsurători foarte apropiate de cele oficiale sau de cele obținute cu un aparat oficial de măsurare a umidității relative. În final, un alt aspect important a contribuit la această decizie; faptul că are o aplicație grafică, un cod API care permite utilizatorilor și agențiilor locale sau naționale să vizualizeze în timp real măsurătorile de la Rădăuți. În plus, cu aplicația AirVisual, care e disponibilă pe orice platformă de smartphone, utilizatorii pot urmări și compara aerul din Rădăuți cu cel din alte locuri din județ sau chiar la nivel global.

– Pe scurt, pentru a achiziționa acest aparat, am luat în calcul următoarele elmente:Convenabil la preț, fără compromis mare de precizie (precizie de peste 86%)

– Măsurătorile sunt transmise și la cei de la AirVisual, care monitorizează aerul în întreaga lume, drept urmare ne pot ajuta și tehnic (ANPM nu recunoaște măsuratori independente)

– Valorile din Rădăuți contribuie și la dinamica particulelor la nivel mondial (vezi harta aici)

– Aparatul oferă și cod API iar valorile pot fi vizualizate în timp real, după cum puteți observa și pe această pagină

– Salvează CSV în permanență și se pot descărca măsurătorile imediat

– Pe lângă PM2,5, aparatul măsoară și CO2, umezeala relativă și temperatura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *