S-au împlinit deja opt luni de când aparatul AirVisual, instalat în Piața Gafoarelor, măsoară și transmite în permanență valorile de PM2,5 pe platforma AirVisual și pe aplicația Aplicația e-Rădăuți.
Încă de când am achiziționat aparatul, în Decembrie 2019, am testat aparatul, am comparat diferite măsurători (ex. concentrația de CO2 versus concentrația de particule PM2,5, umiditatea relativă versus temperatură etc.) și am încercat mereu să înțelegem cum arată calitatea aerului în oraș.
Au existat discuții pe această temă pe diferite grupuri in mediul online, dar și in cadrul echipei Rădăuțiul Civic cu referire la toate sesizările și problemele legate de calitatea aerului, în comunitatea locală, și am încercat să gestionam toate detaliile în mod imparțial.
În urma acestor discuții, pe baza măsuratorilor și observațiilor, dorim să împărtășim cu cei din comunitatea locală informațiile pe care le-am colectat în cele opt luni privind calitatea aerului. Ținem să specificăm că acest aparat măsoară doar concentrația de PM2,5 (particule care sunt generate în urma procesului de combustie/ardere) și nu formaldehida sau alte substanțe volatile.
Măsurătorile înregistrate în ultimele opt luni sunt afișate în graficul de mai jos:
Din grafic se poate observa vizual un tipar clar de poluare. Se poate observa că în lunile mai călduroase, concentrația de PM2,5 a fost, în medie, destul de mică și departe de limita la care ne raportăm în permanență – 25 μg/m3 (precizată în Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa – Anexa XIV). Lunile Iunie – Octombrie au fost, în medie, sub nivelul acestei valori, dar luna Noiembrie a adus valori foarte mari. În medie (linia neagră), luna Noiembrie a înregistrat o valoare de 37.82 μg/m3, ceea ce trece cu mult de limita UE. Această valoare este media lunară, dar dacă ne uităm la valorile depășite în anumite instanțe de timp (timp de o oră sau mai multe ore), putem observa niște depășiri foarte mari. În unele zile s-a atins și pragul de 250 μg/m3, ceea ce înseamnă de 10 ori mai mult decât limita UE.
Din discuțiile de pe diferite grupuri, a rezultat că oamenii se uită în general la valorile ”instant” și compară cu orașe precum Beijingul sau Parisul. Cu această ocazie dorim să specificăm că trebuie luate în vedere două aspecte:
1. Valoarea medie este cea care contează cel mai mult, în special când vine vorba de expunere pe termen lung
2. Valorile noastre sunt măsurate în centrul orașului și reacționează imediat la orice sursă de poluare din zonă
Referitor la punctul 1, directiva UE specifică o concentrație limită de PM2,5 de 25 μg/m3 în medie, pe an. Cu alte cuvinte, chiar dacă într-o zi sunt valori de peste 100 μg/m3 iar în celelalte 5 sau 10 μg/m3, media este cea care contează. Cu toate acestea, pentru persoanele cu sensibilități pulmonare, și valorile instant sunt foarte importante. Din acest motiv și pe aplicația e-Rădăuți, și pe AirVisual este precizat când aerul este nesănătos pentru persoanele cu sensibilități pulmonare. Deși este greu de spus doar din valori ce determină ca poluarea să crească foarte mult într-un timp foarte scurt. echipa Rădăuțiului Civic recomandă observarea de concentrații medii pe un interval mai mare de timp. Astfel, veți fi siguri că nu este doar o sursă localizată în Piața Garoafelor.
Legat de punctul 2, reiterăm faptul că aparatul reflectă realitatea din zona în care este instalat și nu putem spune cu exactitate cum arată aerul în alte zone din oraș, dar asociația noastră lucrează în permanență pentru a găsi soluții de a instala și alte stații în celelalte puncte din oraș și actualizarea lor pe această hartă (vezi exemplu mai jos):
Revenind la graficul de mai sus ce prezintă concentrația din ultimele opt luni, din măsurători reiese că luna Noiembrie a fost luna cu cea mai mare concentrație medie de PM2,5 comparativ cu celelalte șapte luni. Nu știm cu exactitate ce a cauzat această depășire, dar credem că o contribuție majoră la acest fenomen l-a avut și arderea deșeurilor, după cum am scris și într-un articol precedent. Această observație a venit după ce am primit, în Noiembrie, numeroase sesizări de la diferite persoane care se plângeau că nu pot respira din cauza vecinilor care ard deșeuri vegetale, materiale plastice, cauciucuri etc. Am primit, pe lângă seziări verbale, și multe fotografii ce prezentau arderi care produceau un fum negru ce formau o pojghiță de o culoare întunecată, specifică smogului. După ce am publicat acel articol, am primit mereu sesizări care atrăgeau atenția asupra arderii deșeurilor. Astfel, am descoperit că foarte multe persoane continuă să ardă tot felul de deșeuri toxice în sobe sau în curte, chiar și în ziua în care scriem acest articol. De altfel, luna Noiembrie a fost și luna în care a început răcirea atmosferei și implicit a apariției fenomenelor meteorologice care țin poluarea la sol, cum ar fi inversiunile termice, astfel, toată poluarea de la arderea deșeurilor, de la platformele industriale de la Satu-Mare, de la firmele din oraș, de la coșurile de fum etc. rămân la sol.
Luna Decembrie a adus și ea valori mari de concentrație medie. În Decembrie s-a înregistrat o valoare medie de 30.3 ug/3, care depășește limita UE de 25 μg/m3. Luna Ianuarie a înregistrat și ea depășiri ale limitei, ajungând, în medie, la 34.3 μg/m3. Aceeași întrebare se naște și în aceste luni: care este cauza ca aceste numere să fie atât de mari? Deocamdată, fără mai multe aparate instalate în zonă, este dificil de tras o concluzie, dar suntem siguri că este o combinație între toate sursele prezentate în paragraful de mai sus. Sperăm că o rețea mai extinsă de aparate ne va ajuta să înțelegem dacă este poluare punctuală (Piața Grafoaelor) sau poluare locală, la nivel de oraș.
Între timp, am mers mai departe și am încercat să observăm cum arată calitatea aerului și în orașele din jur. Astfel, am extras de pe pagina CalitateAer.ro măsurătorile de concentrație de PM2,5 din Suceava.
Cum arată aerul în Suceava?
Suceava are instalate două stații de monitorizare a calității aerului, repsectiv SV-1 (în zona Strada Zamca și Strada Mărășești) și SV-2 (în zona Strada Rândunicii și Strada Tineretului). Doar stația SV-1 măsoară concentrația de PM2,5. Pentru comparație, am extras măsurătorile și le-am pus într-un grafic asemănător celui din Piața Garoafelor din Rădăuți. În 2020, concentrația de PM2,5 măsurată în Suceava este prezentată în graficul de mai jos:
Din acest grafic se pot observa următoarele detalii:
1. Concentrația de particule PM2,5 din Suceava are un tipar asemănător celui din Rădăuți. Lunile de iarnă au înregistrat o concentrație mai mare de PM2,5 decât cele de vară.
2. Și în Suceava, luna Noiembrie a avut cea mai mare concentrație din perioada Iunie – Decembrie, deși în Ianuarie 2020 a fost înregistrată o valoare medie mai mare decât în Decembrie
3. Luna August nu a fost înregistrată de către aparatul oficial
4. Sunt mult mai puține puncte de măsurare (mai puține variații comparativ cu aparatul nostru) deoarece datele de pe CalitateAer.ro sunt eronat raportate. Deși este trecut ca ”măsurători orare”, valorile afișate sunt cele zilnice (vezi figură de mai jos).
Ne punem întrebarea dacă putem să avem încredere în măsurătorile de pe CalitateAer.ro, pentru a le compara cu cele din Rădăuți. Cu toate acestea, tiparul de poluare este aproape similar, iar valorile medii sunt apropiate, cu niște diferențe. De exemplu, în Suceava, în Iunie s-a înregistrat o valoare medie de 8.32 μg/m3. În Rădăuți, 8.78 μg/m3. În Octombrie, 12,69 μg/m3 în Suceava și 18.14 μg/m3 în Rădăuți, iar în Noiembrie 21,41 μg/m3 în Suceava și 37.82 μg/m3 în Rădăuți. Asta arată că valorile din lunile de iarnă sunt divergente între cele două orașe. Vom continua să explorăm și să elucidăm mai mult această comparație pe viitor.
Cum arată aerul în Siret?
Siretul este un alt oraș din Județul Suceava care are o stație oficială instalată de ANPM. Din păcate, în Siret aparatul nu măsoară concentrația de PM2,5, ci doar cea de PM10 (particule de dimensiuni mai mari care vin în general de la praf, polen, nisip etc.). Deși este o comparație eronată a două tipuri de particule diferite, am vrut să observăm dacă există un tipar asemănător. Astfel, am extras de pe CalitateAer.ro și măsurătorile din Siret (Stația SV-3 de pe Strada Alexandru cel Bun).
Din păcate, concentrația de PM10 a a fost măsurată și întregistrată pe CalitateAer.ro doar în câteva luni, în 2020, așadat ne-am uitat la datele înregistrate pe 2019 (vezi grafic mai jos).
În 2019, în Siret, putem observa un trend similar al concentrației de particule PM10, ceea ce întărește teoria legată de fenomenele meteorologice, care contribuie la reținerea particulelor la nivelul solului, însă această comparație este doar una orientativă.
Concluzii
Cele opt luni de măsurători ale concentrației de PM2,5 ne-au arătat un tipar ascendent de poluare. Vara s-au înregistrat concentrații mici, cu mult sub limita de referință maximă acceptata de UE (25 μg/m3), dar începând din Octombrie și, în special, Noiembrie, valorile medii au depășit această limită, ajungând la valori de aproximativ 37.82 μg/m3. În consecință, luna Noiembrie a fost cea mai poluată lună mult peste limita maxima admisă de când facem măsurătorile, iar lunile de iarnă continuă să țină poluarea la sol, după cum se poate observa și în Suceava sau Siret. Cu toate acestea, până în prezent, valorea medie din cele opt luni este mai mică decât valoarea limită de 25 ug/m3.
Realizări și acțiuni în cele opt luni
În aceste opt luni am făcut multe demersuri pentru a clarifica subiectul și am creat instrumente de gestionare a datelor. Astfel:
1. Am creat pagina https://calitateaer.radautiulcivic.ro
2. Am creat grupul de Facebook Calitatea Aerului Rădăuți pentru discuții cu privire la acest subiect
3. Am integrat măsurătorile de la Stația Meteo din Rădăuți pe site-urile Rădăuțiul Civic și pe subdomeniul CalitateAer.RădăuțiulCivic, măsurători ale vitezei vântului, direcție și presiune atmosferică.
4. Am construit o arhivă care este disponibilă publicului în format tabelar.
5. Am integrat măsurătorile într-o secțiune specială dedicată calității aerului în Aplicația e-Rădăuți .
6. Am dezvoltat o hartă care afișează măsurătorile din centru și măsurătorile de la Stația Meteo.
7. Am pregătit documentația necesară pentru a accesa fonduri cu care să achiziționăm mai multe aparate pentru măsurarea particulelor, cât și a concentrației de formaldehidă.
8. Am aplicat pentru fonduri la StartONG, pentru a achiziționa aparate suplimentare, care măsoară și formaldehida.
9. Am început construcția de aparate suplimentare pentru măsurarea calității aerului (pentru suplimentarea datelor) în diferite puncte cardinale.
10. Am adunat materiale și măsurători de la celelalte stații din zonă (Siret, Suceava și Poiana Stampei) – vezi mai sus.
11. Am sesizat Garda de Mediu care a venit în Rădăuți să facă constatări .
12. Am trimis adrese celor de la ANPM pentru a cere măsurători oficiale și explicații legate de diferite aparate pe care le-am avut în planul de achiziții.
Erori și Incertitudini
Ca de fiecare dată, dorim să menționăm că aparatul, deși este unul foarte avansat și calibrat, are o precizie de 86% comparativ cu aparate avansate de laborator în anumite intervale, precizie pe care trebuie să o luăm în considerare de fiecare dată când raportăm și citim valorile de concentrație. Cu toate acestea, singurul lucru care s-ar putea schimba ar fi aproprierea de limita de 25 μg/m3 (mai aproape sau mai departe).
Dorim să precizăm că la toate aceste observații se adaugă și fenomenele meteorologice care pot fi un factor determinant. Fenomenele meteorologice pot prezenta forme extreme în această perioadă, când temperatura a scăzut foarte mult. În plus, în diferite zone de munte și depresiuni, au fost prezente inversiuni termice, ceea ce înseamnă că fumul și particulele stau la nivelul solului. Momentan, aceste fenomene sunt foarte complexe și dificil de urmărit cu un singur aparat, ceea ce creează incertitudini cu privire la concluziile care pot fi trase din măsurătorile de până acum.
În final, menționăm că acest aparat este instalat în centrul orașului, fiind înconjurat de diferite surse locale de poluare (precum hornurile caselor din jur, trafic ș.a.) și este montat in interiorul unei cutii de protectie, atasată pe un perete care este încălzit în interior, ceea ce face ca măsurătorile să fie diferite față de alte zone din oraș. Este important de ținut cont de acest detaliu la interpretare.