Calitatea Aerului Rădăuți Analize și poziții publice,Mediu Asociația Rădăuțiul Civic a montat primul aparat de măsurare a calității aerului din municipiu

Asociația Rădăuțiul Civic a montat primul aparat de măsurare a calității aerului din municipiu

Dragi prieteni,

Am montat de curând, în centrul municipiului Rădăuți, în Piața Garoafelor, primul aparat de măsurare a calității aerului din oraș. Aparatul a fost achiziționat din fondurile proprii ale asociației și a costat aprox. 1.400 de lei, fonduri provenite din bugetul asociației constituit din donații și contribuțiile membrilor. Ideea privind achiziția și montarea unui astfel de aparat în municipiul Rădăuți a apărut încă din anul 2018, iar acesta a fost cumpărat de asociație în toamna anului 2019.

Aparatul IQ Air, montat în centrul orașului Rădăuți

În prezent, în județul Suceava, potrivit paginii www.calitateaer.ro, conform Hărții Calității Aerului realizată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) există doar 4 stații de măsurare a calității aerului (două la Suceava, una la Siret și una în apropiere de Vatra Dornei).

Iunie 2019 – solicitare a asociației către ANPM de montare a unei stații de măsurare a calității aerului

În luna iunie 2019, Asociația noastră a transmis o solicitare către ANPM și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului din județul Suceava, solicitând montarea unei stații de măsurare a calității aerului în Municipiul Rădăuți, o stație care ar fi avut capacitatea să măsoare atât concentrația de particule fine PM 10 sau PM 2.5, dar și alți indicatori precum temperatură, umiditate, concentrație de formaldehidă. Cu privire la acest ultim subiect, în Municipiul Rădăuți au existat nenumărate discuții, dar mereu fără date și fără măsurători făcute în oraș.

Vă prezentăm răspunsul ANPM din luna iulie 2019. Instituția a explicat că în amplasarea stațiilor de măsurare a calității aerului se realizează în funcție de încadrarea zonei respective într-un anumit regim de evaluare (A, B sau C), în funcție de rezultatele măsurătorilor privind calitatea aerului. Județul Suceava este incadrat în regimul de evaluare A pentru particule în suspensie PM10 și PM2.5, în regimul B pentru benzen și monoxid de carbon și în regim C pentru restul poluanților. ANPM ne-a mai comunicat că în vederea achiziției unei stații suplimentare de măsurare a calității aerului este nevoie ca autoritățile locale să fundamenteze această nevoie, prin realizarea unui studiu de calitate a aerului.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcp [1.84 MB]

Cum puteți să aflați în timp real calitatea aerului din centrul Rădăuțiului?

În urmă cu două zile, pe 18 iunie 2020, aparatul nostru a devenit stație publică de măsurare a calității aerului în Rețeaua internațională IQ Air, după ce a fost monitorizat timp de peste 2 săptămâni de cei care coordonează această rețea. Astfel, el poate fi accesat prin simpla instalare a aplicației mobile Air Visual, disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și cele iOS sau direct la adresa: https://www.iqair.com/romania/suceava/radauti/radautiul-civic

De asemenea, pe site-ul https://www.radautiulcivic.ro/, în partea de jos (de pe mobil) sau în partea dreaptă (de pe laptop) a paginii, în cadrul secțiunii ,,Calitatea aerului” pot fi consultate, în timp real, informațiile furnizate de aparat, care este conectat în permanență la WiFi și transmite măsurătorile direct în această platformă.

Ce parametri măsoară aparatul AirVisual?

Aparatul măsoară concentrația de particule PM 2.5 (concentrația maximă admisă la nivelul UE fiind de 25ug/m3 în medie pe an), concentrația de dioxid de carbon, temperatura și umiditatea. Aparatul nu măsoară concentrația de formaldehidă sau alte substanțe volatile din aer, însă sperăm ca pe viitor să putem achiziționa și un astfel de aparat, cel achiziționat fiind singurul accesibil ca preț și certificat pe care am putut să-l achiziționăm.

Inserăm aceste măsurători realizate în timp real și în acest articol:

Primul indicator este reprezentat de concentrația de particule PM 2.5, apoi concentrația de dioxid de carbon, temperatură și umiditate.

Pe baza poluanților identificați, se calculează un indice al calității aerului, care, potrivit normelor internaționale este explicat mai jos:

Particulele PM 10 și PM 2.5 sunt particule foarte fine (de 5 ori, respectiv de 20 de ori mai fine decât grosimea unui fir de păr sau de 10 ori mai fine decât un fir de nisip) care pot proveni din multiple surse: praful stradal, fumul caselor din zonă care încă funcționează pe lemne, polen, traficul din oraș și particulele generate de țevile de eșapament (în cele mai multe cazuri de la motoare Diesel) etc.

Sperăm ca în viitor să putem achiziționa și monta și alte aparate de măsurare a calității aerului chiar mai performante decât acesta, care să măsoare calitatea aerului în mai multe puncte din oraș și să măsoare inclusiv alți indicatori (cum ar fi și formaldehida despre care deși s-a discutat atât de mult, nu avem încă date, iar datele transmise pe panoul din parcul central al orașului nu sunt relevante pentru că măsurătorile nu se fac în oraș și nici în timp real).

Panou montat în parcul central de compania EGGER, în prezent nefuncțional

În alte orașe, societatea civilă s-a mobilizat pentru a ști ce aer respiră. Spre exemplu, platforma https://aerlive.ro/ a fost dezvoltată de ONG-uri din București și cuprinde acum o rețea de măsurare a calității aerului cu zece stații fixe și două stații mobile de măsurare a calității aerului.

De la astfel de date, concrete, reale, poate porni o dezbatere așezată despre aerul pe care îl respirăm în Rădăuți, despre poluarea, traficul, praful sau alți poluatori din oraș, despre nevoia unui plan privind calitatea aerului în Municipiul Rădăuți. Rădăuțiul are primul aparat de măsurare a calității aerului și ne bucurăm să împărășim această reușită civică cu voi!

Mulțumim tuturor colegilor care s-au implicat în acest efort!

Echipa Rădăuțiul Civic